Dansare och konstnärer bjuder in till unikt naturmöte

Pressmeddelande från Explorations of Now i samarbete med Cullberg, Kultivator och Institutet för Framtidsstudier, torsdag den 20 maj 2021.

Under två helger i augusti fylls naturreservatet Orlången i Huddinge av konst och dans när Explorations of Now går av stapeln. Biljettsläpp den 10 juni 2021.

Explorations of Now är ett unikt samarbete där konst, dans, vetenskap och natur möts för att låta besökarna tillsammans inleda resan mot en hållbar värld. Bakom projektet står danskompaniet Cullberg, konstkollektivet Kultivator och Institutet för Framtidsstudier.

Under två helger i augusti får besökarna uppleva Explorations of Now kostnadsfritt i Orlångens naturreservat i Huddinge – dans, konst och musik mitt i och med naturen. Upplevelsen utgår från Balingsta Gårds ridhus för att sedan ta besökaren genom en guidad tur runt om i naturreservatet där dansföreställningar, konstinstallationer och performance art presenteras med bergväggar, fält, mossa, träd och vatten som medskapare.

– Vi vill att besökarna ska uppleva den guidade turen som början på en mycket längre och ännu vackrare vandring som vi står inför. Där vi som människor kikar ut från vår grotta och upptäcker skönheten och rikedomen hos livet i samspel med, istället för exploatering av, ekosystemen som vi är en del av. Klimatnödläget och förlusten av biologisk mångfald är den mörka bakgrunden till detta, vår gemensamma förmåga att föreställa oss en annorlunda ordning är det ljusa hoppet, säger Mathieu Vrijman, en av projektets initiativtagare och grundare av Kultivator.

Till grund för Explorations of Now ligger FN:s globala mål och Agenda 2030 och det finansieras av Postkodstiftelsen, Cullberg och Institutet för framtidsstudier.

– Projektet Explorations of Now startade redan för drygt ett år sedan och har fram tills nu bestått av workshops med kunskapsutbyten mellan deltagarna, och efter det nyproduktioner och repetitioner av verk specifikt för vandringen i augusti. Det känns fantastiskt att äntligen kunna bjuda in allmänheten till att uppleva den här helheten, som uppstått i samtalet mellan konstnärer, forskare och Orlångens naturreservat, säger Jane Hopper, projektledare och en av initiativtagarna för Explorations of Now.

Innehållet och de många medverkande konstnärerna och dansarna presenteras under sommaren, men klart redan nu är att konstnären Signe Johannessen under Explorations of Now visar upp videoinstallationen Posthumous work of labour som är en samproduktion av Cullberg och konsthallen Accelerator.

I Posthumous work of labour har Signe Johannessen och Cullbergs dansare Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Eszter Czédulás och Unn Faleide förenats i ett intresse för hybrida kroppar, historiska omskrivningar och människans relation till djur, både de som vandrar på jorden och de magiska. I ett gemensamt feministiskt särintresse utgår Signe och dansarna från sina egna kroppar och i ett arkeologiskt fynd som gjordes 1949 utanför Örebro, där en medelålders kvinnokropp hittades. Fyndet har förbryllat forskare då kroppen delvis bestod av djurdelar. Hon hade en koskuldra, en hästhov, en grisfot och en hundkäke. Med ett träsk som lärare och utgångspunkt har de tillsammans fördjupat sig i queera och fler än mänskliga perspektiv.

– Jag närmar mig träsket som ett sorts arkiv och de begravda rester av liv från andra tider som hittas där för att undersöka nya och alternativa verkligheter där även mer än mänskliga perspektiv och relationer ryms, säger Signe Johannessen.

Videoinstallationen Posthumous work of labour visas även på Accelerator den 25 augusti som en del i utställningen Experimentalfältet där Johannessen medverkar med installationen Posthumous Dialogue.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet