Biljettsläpp till “Explorations of Now | Walk in art, with nature” med Bigert & Bergström, Louise Dahl, Hana Erdman m. fl.

Under två helger i augusti upplevs Explorations of Now i Orlångens naturreservat i Huddinge – över 20 konstinstallationer, samtal och workshops med cirka 50 konstnärer samverkar med naturen och låter besökarna tillsammans inleda resan mot en hållbar värld. Bland andra medverkar konstnärsduon Bigert & Bergström, dansarna och koreograferna Louise Dahl och Hana Erdman samt koreografen och dansaren Freddy Houndekindo.

Köp biljett här.

I projektet har vi frågat oss vad det är som skapar ett hållbart och blomstrande ekosystem. Svaret är mångfald. Det unika i projektet ligger i mångfalden av de konstnärliga uttrycken och viljan att ge tillbaka och omfamna den plats som vi ofta glömmer att vi är en del av. All inspiration är hämtad från och med naturen, säger Jane Hopper, projektledare och en av initiativtagarna för Explorations of Now.

Bakom Explorations of Now står danskompaniet Cullberg, konstkollektivet Kultivator och Institutet för Framtidsstudier. Upplevelsen utgår från Balingsta Gårds ridhus i Orlångens naturreservat för att sedan ta besökaren genom en guidad tur runt om i naturreservatet där över 20 dansföreställningar, konstinstallationer och performance art presenteras med bergväggar, fält, mossa, träd och vatten som medskapare.

Bigert & Bergström | “Phylogenetic Tree Mobile”
Phylogenetic Tree Mobile är en interaktiv skulptur som kan aktiveras av människor genom att de klättrar upp på och rör sig på dess olika armar. Ett så kallat fylogenetiskt träd är en grafisk modell som brukar användas för att visa olika levande organismernas släktskap till varandra. I skulpturen Phylogenetic Tree Mobile är det människans relation till gasen koldioxid som gestaltas. Mobilen består av metallbågar som spänner över 10 meter med trappstegs former på ena sidan och en motvikt i andra ändan. Motvikten är en 300 kg tung CO2 molekyl av gjutjärn som ligger tryggt på marken så länge människorna kan hålla sig från att klättra på det evolutionära diagrammet.

Freddy Houndekindo tillsammans med movemkrs | “Constellation”
Filmprojektet Constellation är en diptyk som fångar mötet mellan en dansare och en musiker. I mötet agerar dansen, musiken och kameran i samråd med omgivningen och dialogen som uppstår är ett undersökande och bekräftande av ekosystemen i relation med det mänskliga tillståndet. Dansen kan tolkas som ett inbördes förhållande, visceralt logiskt men inte deterministiskt, ett sätt att etablera en vital form av släktskap. På samma sätt är samarbetet med kompositörer och musiker en önskan att lyfta fram varje instruments soniska särdrag och förhållandet till det givna rummet där det befinner sig. Kontrabas och trumpet viskar, färgar, punkterar och kontrapunkterar. De ger en känslokarta som leder ögat genom örat för att ompröva hur vi är i förhållande till vår värld.

Medverkande “Constellation”
Double Bass/musik och performance: Ilaria Capalbo
Trumpet/musik och performance: Adrian Lussi
Koreografi och performance: Freddy Houndekindo
Filmfoto och efterproduktion: Thomas Zamolo
Kameraassistent och bomoperatör: Tilman O’Donnell
Ljudtekniker: Martin Ekman
Kostym: HOPE Sthlm

Louise Dahl & Hana Erdman | “SLOWDANCES / Forests, fields and pastures
I den sociala kontexten Explorations of Now öppnar sig en en omgivning för SLOWDANCES att utforska långsamma föränderliga tempon på kropp och mark. I den atmosfäriska gränsen mellan hud, biotop och himlen letar SLOWDANCES efter känslomässiga, meditativa och rituella tillstånd som sensibiliserar mötet mellan plats, tillhörighet och jaget. Långsamhet, likt många andra processer såsom jordbruk, dyrkan och konst… med dess potential till görande och varande i relation till dess omgivning, vittnar om en verklighet där gemenskap överskrider tid och rum. Du är inbjuden till Orlångens naturreservat, bland flora och fauna, där flera sensoriska tillstånd av tid och perception kanske är möjliga.

SLOWDANCES är en serie verk där varje del är en ny iteration som beskriver en långsam upplevelse. Till dags dato har SLOWDANCES utforskat platser såsom Teatern, Museet, Skogen och Kyrkan. Varje iteration formar ett kalejdoskopiskt mönster av dansare som glider mellan gest och stillhet, dans övergår till flöde och form. Uttrycket ”slow dance” används både som titel och samlingsbegrepp för dans som resonerar med den bredare genren Slow Art: en konströrelse med aktivt betraktande som uppmärksammar upplevelsen av tidens gång.

Medverkande
Koncept: Louise Dahl & Hana Erdman
Atmosfär/Situation: i kollaboration med Jonatan Winbo
Framförd av: Ulrika Berg, Salka Ardal, Sunna Ardal, Anna Fitoussi, Louise Dahl, Hana
Erdman
Kostym färgdesign: Alice Fine
Ljud: Jassem Hindi

Läs mer om medverkande konstnärer och dansare här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet